W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Problemy z klimatyzacją.

Marcin 80
Posty: 22
Rejestracja: 01 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Zgierz

Problemy z klimatyzacją.

Post autor: Marcin 80 »

Witam

mam problem z buczącą klimą w moim Rio tak jak i przy włączniu i wyłączaniu klimy wydobywa sie odglos miałczącego kota :-/ klima chłodzi ale ostatnio owe miałczenie buczenie słychać w trakcie jazdy auto nowe 2 tys przebiegu w luty 2016 zamieniłem 1.2 2013 r na 1.4 2015 r nadmienie że podobne odgłosy miałem w poprzedniej rio i tam sprężarka była wymieniona chociaż problem wrócił po 2-3 miesiącach. O co chodzi z tą klimą czy to jest jakas wada fabryczna To moje 2 Rio mk III i to samo. Może miał ktoś podobny problem. Miałem różne auta i takiego buczenia nie bylo slychac a może to jakiś zawór nie mam pojęcia nowae auto i już zacierająca sie sprężarka aż nie chcę wierzyć a może ten typ tak ma. Help
Ostatnio zmieniony 17 gru 2017, 10:41 przez Marcin 80, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcin 80
Posty: 22
Rejestracja: 01 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Zgierz

Post autor: Marcin 80 »

Nikt z forum nie miał takiego problemu ?

Minis1
Posty: 44
Rejestracja: 29 maja 2015, 13:47
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Minis1 »

Ja nie mam takiego problemu i nie miałem, na forum też o tym nie czytałem, najlepiej wybierz się do ASO albo na jakiś warsztat. Masz możliwość nagania tego dźwięku ?

Marcin 80
Posty: 22
Rejestracja: 01 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Zgierz

Post autor: Marcin 80 »

Postaram sie nagrać. Jest to moja 2 kia rio mk III w tej 1 mialem wymieniana sprezarke na gwarncji w ASO bo niby te odglosy swiadczyly o zacierniu sie klimy ale diagnoza nie trafiona bo za jakis czas znowu to samo auoto mialo 40 tyś przebiegu takze pasek byl ok. Moja nowa kia ma 2 tys przebiegu i podobne odglosy tak jakby jakis przekaznik przy klimie mruczal jakis zawor nie wiem.

Marcin 80
Posty: 22
Rejestracja: 01 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Zgierz

Post autor: Marcin 80 »

Do ASO na końcu na ewntualną wymianę a w pierwsze kolejności do profesjonalnego zajkadu zajmującego się kilmą który postawi prawidłową diagnozę

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

Może po prostu trzeba jechać nabić klimę do pełna bo nie ma gazu i zaczyna syczeć i piszczeć

Marcin 80
Posty: 22
Rejestracja: 01 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Zgierz

Post autor: Marcin 80 »

Rio odebralem nowe z salonu w lutym 2016 teraz ma przebieg 2 tys km brakowaloby juz czynniki generalnie szyby odparowywują i chlodzi.

Marcin 80
Posty: 22
Rejestracja: 01 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Zgierz

Post autor: Marcin 80 »

Ten odglos to nie piszczenie taj jak pasek piszczy raczej buczenie i wtedy gdy spręzarka sie załączy lub włącze, wyłącze klimę

Marcin 80
Posty: 22
Rejestracja: 01 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Zgierz

Post autor: Marcin 80 »

YETI69 PISAŁ O PODOBNYM PROBLEMIE-dziwi mni że mam problem już po 2 tyś!!!!!!!! :angry:


Cytuje:
Tutaj wam napiszę trochę o przygodach serwisowych mojego Rio:
Katalizator,tłumik końcowy, dolot- pierwszy problem, coś zaczęło przy odpalaniu auta tłuc w okolicach tłumika, myślałem że osłona jakaś sprawdziłem a tu nic, więc wizyta w ASO po zdemonotowaniu okazało się że w tłumiku coś lata i nie wyjdzie. Wymieniono nowy tłumik końcowy. Po miesiącu historia się powtarza, rozebrano w ASO cały wydech okazało się że kata się posypał to wymiana całego i póki co jest spokój. Przy okazji pokazałem nitkę która mi odchodzi z fotela pasażera, KIA zaakaceptowała wymiane tapicerki i tak dostałem nową.

Sprężarka- przy włączeniu klimatyzacji miałem taki dziwny dźwięk (hmm...coś jak mruczący kot) ale że było to przy uruchamianiu to mi nie przeszkadzało, w późniejszym czasie jednak zaczęło tak brzęczeć podczas pracy sprężarki. Coś się zatarło, wymiana na nową. Niestety znowu się to powtarza. Problem w Kii znany ponieważ sprężarka nie ma sprzęgła i cały czas pracuje.

Radio, czujniki parkowania, sterowanie radiem i moja przygoda z lawetą i sprzęgłem już została opisana.
Takie fajne autko a tyle przykrości sprawia

Marcin 80
Posty: 22
Rejestracja: 01 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Zgierz

Post autor: Marcin 80 »

I miałem to samo w poprzedniej rio z 2013 roku a na forum podobny problem miał tylko yeti69 ? :~

Marcin 80
Posty: 22
Rejestracja: 01 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Zgierz

Post autor: Marcin 80 »

W niedługim czasie chce umówić się na wizytę w ASO. CZy jeszcze ktoś z forumowiczów miał podobne przygody z kompresorem klimatyzacji lub buczeniem czytałem na innych forach o zaworze który buczy może jest jeszcze innym trop objawów owego buczenia. Chciałbym przed wizytą w ASO zebrać jak najwięcej informacji. Proszę o pomoc

Marcin 80
Posty: 22
Rejestracja: 01 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Zgierz

Post autor: Marcin 80 »

Tedi_19 pisze:Może po prostu trzeba jechać nabić klimę do pełna bo nie ma gazu i zaczyna syczeć i piszczeć
Byłem w ASO nabili mi klimę bo było mało czynnika. Wracając z ASO jednak słyszałem nadal buczenie ;-( Będe obserwował i dam znać co w trawie piszczy :-)

Marcin 80
Posty: 22
Rejestracja: 01 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Zgierz

Post autor: Marcin 80 »

Minis1 pisze:Ja nie mam takiego problemu i nie miałem, na forum też o tym nie czytałem, najlepiej wybierz się do ASO albo na jakiś warsztat. Masz możliwość nagania tego dźwięku ?
Witam ponownie problem z klimą nie został rozwiązany. Byłem w ASO nie pomogło uzupełnienie gazu serwis rozkłada ręce, załączyłem filmik z tym dziwnym dźwiękiem. Może przyjdzie Wam coś do głowy co to może być.

https://youtu.be/u1EOtxWDxgA

Drodzy forumowicze czy ktos ma jeszcze pomysl lub doswiadczenia z takim felerem
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2016, 17:04 przez Marcin 80, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rejmi
Posty: 287
Rejestracja: 17 cze 2016, 07:41
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Rejmi »

ten dzwięk jest tylko jak masz klimę włączoną? Jezeli tak to czy pojawia sie od razu po wlaczeniu klimy?

Jeżeli tak to najpredzej szukałbym przyczyny w sprezarce lub w sprzegle napedu sprezarki

Marcin 80
Posty: 22
Rejestracja: 01 lut 2015, 08:21
Lokalizacja: Zgierz

Post autor: Marcin 80 »

Rejmi pisze:ten dzwięk jest tylko jak masz klimę włączoną? Jezeli tak to czy pojawia sie od razu po wlaczeniu klimy?

Jeżeli tak to najpredzej szukałbym przyczyny w sprezarce lub w sprzegle napedu sprezarki
Ten dzwiek nie pojawia sie zawsze i zaraz po wlaczeniu klimatyzacji ale jesli jest to tylko po wlaczeniu klimatyzatora i slysze go gdy wiatrak jest na 1 biegu a moze to wiatrak przy chlodnicy?

Zablokowany

Wróć do „Usterki”